EMDR voor jongeren

EMDR: hulp bij het verwerken van schokkende ervaringen

Sommige gebeurtenissen hebben grote invloed op je leven. Als het niet lukt om deze ervaringen te verwerken, kunnen psychische problemen ontstaan. Om nare ervaringen te verwerken, kan EMDR helpen. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Bij EMDR vertel je je therapeut over een nare ervaring, terwijl je afgeleid wordt met bijvoorbeeld handbewegingen of geluiden. Hierdoor is het mogelijk om klachten als gevolg van een nare of traumatische ervaring in een relatief korte tijd te laten verminderen.

Bij welke klachten helpt EMDR?

EMDR kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar ook bij allerlei andere nare ervaringen die invloed hebben op je leven. Bijvoorbeeld als je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld als gevolg van pestervaringen.

Tijdens een EMDR-sessie vraagt de behandelaar je om te vertellen over de gebeurtenis, de beelden, gedachten en gevoelens.

EMDR-sessie: afleidende prikkels

Tijdens een EMDR-sessie vraagt de behandelaar je om te vertellen over de gebeurtenis, de beelden, gedachten en gevoelens. Vervolgens word je gevraagd de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Nu combineert de behandelaar dit met een afleidende prikkel: handbewegingen, klikgeluiden via een koptelefoon of tikjes op je handen of knieën. Na elke serie afleidende prikkels vraagt hij of zij je om je te concentreren op wat je het meeste opvalt. Daarna volgt er een nieuwe serie. De EMDR-behandeling brengt een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Het is verstandig om na een EMDR-sessie rustig aan te doen. Je kunt moe zijn en je kunt de eerste dagen erna extra emotioneel zijn. In de volgende sessie kun je altijd opmerkelijke klachten of veranderingen bespreken.

Ervaringen krijgen met EMDR een plek

De behandeling met EMDR leidt ertoe dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Vaak veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Ook kunnen er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan, die een andere, minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten van EMDR dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in je leven.

Hoe werkt EMDR?

EMDR werkt doordat dat het terugdenken aan een nare herinnering in combinatie met de afleidende prikkel ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Een traumatische herinnering in gedachten oproepen kost relatief veel werk (geheugencapaciteit) omdat deze nog zo levendig en intens is. Maar de afleidende prikkel, zoals het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven en de herinnering wordt minder intens opgeslagen.

EMDR

Download folder