Beeldende therapie voor kinderen
Beeldende therapie: beter omgaan met klachten en emoties
Beeldende therapie is een behandelmethode die gebruikmaakt van creatieve werkvormen. Beeldende therapie gaat niet over praten, maar vooral over doen. Je gaat wat doen of we doen iets samen. En natuurlijk praten we daar wel over, maar het gaat om het ervaren en oefenen.
Hoe werkt beeldende therapie?
Bij beeldende therapie ga je aan de hand van opdrachten aan de slag met verschillende materialen, zoals verf, krijt, hout, textiel, klei of steen. Daarbij kan een mooi werkstuk ontstaan, maar dat is niet het doel. Het gaat over jou, wie je bent, hoe je doet of hoe je je voelt. Je hoeft dus niet creatief te zijn of een kunstschilder te worden in de therapie. Iedereen kan meedoen aan beeldende therapie.
In de beeldende therapie kun je laten zien hoe je je voelt, wat je denkt of wat je graag anders zou willen.
In de beeldende therapie kun je laten zien hoe je je voelt, wat je denkt of wat je graag anders zou willen. Daar kunnen we samen achter komen. Ook laten we dat zien aan anderen. Je wordt je meer bewust van wat je zelf denkt, voelt of hoe je doet. En juist dan kun je leren hoe je daar anders mee om kunt gaan.
Waarbij kan beeldende therapie helpen?
Beeldende therapie kan helpen bij verschillende dingen:
• Emoties: je kunt leren welke emoties je allemaal hebt, hoe je ermee kunt omgaan of hoe je weer wat positiever kunt denken. Ook kun je in de beeldende therapie moeilijke ervaringen verwerken, die een plek geven en er beter over leren praten.
• Gedrag: je kunt denken aan oefeningen om je grenzen aan te geven, gestructureerd een plan te maken of manieren te ontdekken om goed met je boosheid om te gaan. Dit kun je meteen oefenen in de beeldende therapie.
• Zelfbeeld en identiteit: je kunt jezelf beter leren kennen door in de beeldende therapie te kijken wie jij echt bent, wat je goed en minder goed kan, waar je trots op mag zijn, en hoe je hulp kunt vragen als je iets niet zo goed kunt. We werken aan het versterken van jouw eigenheid en identiteit.
• Sociaal functioneren: in de beeldende therapie kun je meteen oefenen met voor jezelf opkomen, grenzen stellen, rekening houden met de ander en samenwerken.
Wanneer kun je beginnen met beeldende therapie?
Bij jouw intake bij In de Bres of later in je behandeling kan beeldende therapie worden voorgesteld. In overleg met je behandelaar en de beeldend therapeut wordt dan een plan gemaakt met de doelen waaraan je kunt werken en hoe je dat kunt doen binnen de beeldende therapie. Na drie keer overleggen we samen of we in de beeldende therapie goed aan jouw doelen kunnen werken en of je het ook leuk genoeg vindt om te komen.
De therapie kan voor jou alleen zijn, maar je kunt ook samen komen met je ouders of met iemand anders die belangrijk voor je is. Ook geven we beeldende therapie soms in groepen. Dit gebeurt alleen als je dat wilt en het bij jouw doelen past.