ADHD

Hoe herken je ADHD?

ADHD komt voor bij kinderen, jongeren en bij volwassenen. Meestal herken je ADHD aan onoplettendheid en hyperactiviteit of impulsiviteit. ADHD wordt pas vastgesteld als deze kenmerken minimaal een half jaar aanwezig zijn en een aantal kenmerken al voor het twaalfde jaar aanwezig was. Ook is er pas sprake van ADHD als de kenmerken een negatieve invloed hebben op het functioneren in het sociale leven van iemand, op school of op het werk.

Onoplettendheid door ADHD

Bij mensen die ADHD hebben, is onoplettendheid een belangrijk kenmerk. Ze hebben moeite met concentreren en met hun aandacht ergens bij houden. Ze zijn snel afgeleid. Daar past bij dat mensen met ADHD moeite hebben met luisteren, met het afmaken van taken en met plannen en organiseren. Ook zijn ze vaak dingen vergeten of kwijt.

Hyperactiviteit en impulsiviteit door ADHD

Mensen met ADHD hebben ook vaak last van hyperactiviteit of impulsiviteit. Ze bewegen onrustig met handen of voeten, zijn steeds bezig en in beweging, voelen zich rusteloos en kunnen zich maar moeilijk ontspannen. Heel herkenbaar is het drukke praten. Ze hebben moeite met op hun beurt wachten en praten vaak door anderen heen, of verstoren activiteiten van anderen.

Vormen van ADHD

Bij ADHD denken mensen meestal aan iemand die onoplettend is én hyperactief of impulsief. Dit is de bekendste vorm van ADHD. Maar sommige mensen met ADHD hebben wel last van onoplettendheid, maar zijn niet hyperactief of impulsief. Deze vorm wordt ook wel ADD genoemd. Een derde vorm bestaat vooral uit hyperactief en impulsief gedrag, zonder dat iemand duidelijk last heeft van onoplettendheid.

Professionele hulp bij ADHD

Hoe ga je ermee om als je zelf een vorm van ADHD hebt? Of als je kind een vorm van ADHD heeft? We helpen je graag om hierin een weg te vinden. Samen met jou werken we aan het omgaan met een vorm van ADHD van jezelf of je kind.

Ik wil meer weten over

Heb je vragen over ADHD? Neem gerust contact op.

Ik wil me aanmelden