Opvoedingsproblemen

Opvoedingsproblemen: en nu?

Als ouder heb je een verantwoordelijke taak in het opvoeden van je kind en dat is niet altijd makkelijk. Elke nieuwe ontwikkelingsfase van je kind vraagt om andere opvoedingsvaardigheden van jou als ouder. Het is belangrijk om duidelijke grenzen en regels te stellen als je kind nog jong is, en om je kind ruimte te geven en open tegemoet te treden als het ouder is. Op die manier geef je je kind de mogelijkheid om zich tot een gezonde volwassene te ontwikkelen. Soms heb je echter opvoedingsproblemen waar je zelf niet uit komt.

Invloed opvoedingsproblemen op gezin

Maar soms gaat het niet zoals je wilt. Of zoals je kind het wil. Je kind wil niet meer naar je luisteren en vertoont steeds vaker lastig en ongewenst gedrag. Eigenlijk heb je geen idee hoe je de regie weer kunt pakken in je eigen huis. Opvoedingsproblemen hebben veel invloed op het welbevinden van jou, je partner of andere kinderen. Deze opvoedingsproblemen gaan vaak ten koste van de sfeer in huis: broers en zussen hebben er last van en krijgen misschien minder aandacht. En tussen jou en je partner kan het veel wrijving opleveren als je niet op één lijn zit over de aanpak.

Hoe ontstaan opvoedingsproblemen?

Bij opvoedingsproblemen kan er sprake zijn van een onderliggend gedragsprobleem. Of er kan sprake zijn van psychische problemen of van gedrags- en ontwikkelingsproblemen bij je kind. Het is belangrijk dat je als ouder weer de regie krijgt door consequent gedrag te vertonen. Als je opvoedingsproblemen hebt, is hulp vragen een goede stap om zicht te krijgen op de oorzaak van de problemen. Wij kunnen samen met jou in kaart brengen welke onderliggende problemen spelen en we adviseren hoe je als ouder daaraan kunt werken.

Hulp bij opvoedingsproblemen

Het voelt vaak als falen als je niet zelf in staat bent om de regie te houden over je kinderen of als het je niet lukt om de problemen in je gezin op te lossen. Maar realiseer je dat dit echt iedereen kan overkomen. Iedereen kan in zijn leven te maken krijgen met opvoedingsproblemen, met problemen tussen ouder en kind, met onmacht. Soms lukt het gewoon niet om daar zelf een weg in te vinden. Wacht niet te lang met hulp zoeken. We helpen je graag verder. Samen werken we aan het versterken van jullie onderlinge band en aan het verbeteren van de relaties in jullie gezin.

Ik wil meer weten over

Heb je vragen over opvoedingsproblemen? Neem contact op.

Ik wil me aanmelden